עמוד שדרה מותני- פריצת דיסק
הדיסקים מורכבים מגרעין ומעטפת, ובנסיבות בהן פורץ הגרעין מבעד למעטפתו, הוא עשוי ללחוץ על חוט השדרה ו/או שורשי העצבים והמטופל יחוש בכאבים מקומיים או בכאבים המוקרנים אל איברים אחרים בגוף.
התופעה מוכרת כפריצת דיסק, כאשר פריצות הדיסק מתרחשות לעתים קרובות באזור של עמוד שדרה מותני ומכונות “פריצת דיסק מותני”.
תסמיני פריצת דיסק מותני תלויים במיקום פריצת הדיסק ובמידת הלחץ המופעל על חוט השדרה או שורשי העצבים אשר יוצאים מחוט השדרה (התופעה השכיחה יותר).
התסמין הנפוץ ביותר הוא כאב חד, פתאומי וחריף המקרין מהגב התחתון אל עבר הרגל. מדובר בכאב סכיאטי המלווה לעתים בתחושות צריבה, חולשה, נימול ובמקרים החמורים יותר אף לניוון שרירי.
במצבים בהם הלחץ הינו על חוט השדרה עצמו, עלולים להופיע חסרים נוירולוגים כמו שיתוק ואי היכולת לשלוט על הסוגרים. המצבים הללו הינם מצבי חירום רפואיים המצריכים התערבות כירורגית דחופה.
דרכי הטיפול בפריצת דיסק מותני
גורמי הסיכון המרכזיים לבעיות של עמוד שדרה מותני כוללים הרמה ונשיאת חפצים כבדים ובמקרים מסוימים מחוסר פעילות וישיבה ממושכת.
הטיפול בבעיות בעמוד השדרה המותני תלוי בתלונות החולה ונוכחותן של הפרעות נוירולוגיות, כשבשלבים ההתחלתיים הוא בדרך כלל שמרני ומורכב מתרופות משככות כאב ונוגדות דלקת, קירור האזור וטיפול כירופרקטי. במידת הצורך עשוי הטיפול לכלול הזרקות אפידורליות להפחתת הדלקת והלחץ העצבי.
מרבית החולים מגיבים לטיפול השמרני, אך במידה ואין הקלה בתסמינים לאחר תקופת זמן או שהפגיעה העצבית והכאב מחמירים או בלתי נסבלים, יוצע למטופל ניתוח אנדוסקופי של עמוד שדרה מותני.
טיפול פיזיותרפי
הטיפול בבעיות גב תחתון הכוללות פתולוגיית דיסק (פריצת דיסק או בלט דיסק) נעשה במספר רבדים.
ראשית יש לבצע אבחון תנועתי מקיף ולהבין את מקור הסימפטומים וההגבלה. כפי שצוין לעיל, לא כל פריצות הדיסק הן סימפטומטיות ולעיתים המטופל עשוי לסבול מסימפטומים הקשורים במבנים אחרים בעמוד השדרה (לדוגמא שרירים או מפרקים), ולא בטוח שזה מהפגיעה בדיסק עצמו.לאחר שישנה הערכה מבוססת לגבי אופי ומקור הסימפטומים, יש למצוא את סיבת הפגיעה, קרי, התהליך והליקוי התנועתי שגרמו להתפתחות הפגיעה בדיסק. לאחר שהושלם תהליך האבחון (מקור הסימפטומים וסיבת היווצרות הפגיעה) בונה הפיזיותרפיסט תכנית שיקום אישית מותאמת (על פי הממצאים בבדיקה) ומתחיל בטיפול.